Friday 1 August 2008

Fotopub 2008 & my photo story

OK, zdaj ko se je malo pomirila after Fotopub mrzlica, bom objavu še jaz svojo zgodbo in napisal mnenja in vtise..

Da začnem s koncem. Če bi šel še enkrat, bi nekatere stvari naredil drugače. Izbira teme, izbira mentorja, način dela.. pa ne da je bilo slabo, ampak samo zato, ker vem da bi se dalo narediti vse skupaj še dosti boljše.

Razstave, projekcije in predavanja te dobesedno zasvojijo s fotografijo še bolj kot si zasvojen prišel tam. Za dobro zgodbo se moraš res potrudit. Verjetno se je v enem tednu niti ne da končat. Pomembno je, da te mentor pravilno usmeri in spremlja, da ti razloži njegov pogled na fotografijo, da razume kdo si ti in da ti pomaga priti do končnega izdelka.

In tukaj leti moja prva graja mentorju Chris DeBode-ju, kateri se je naši celotni skupini posvetil celih 20 minut v celem tednu (+/- 10)!! :) Ponavljam, vem da uspeh ne temelji samo na delu mentorja, sigurno pa je "a must" za vsakega, ki se je prišel učit. Zakaj sem njega izbral, mislim, da ne bo potrebno razlagati, ko si boste pogledali njegov site (tisti ki slučajno še niste)!

Največje pohvale pa gredo... tntntttt ttttt (<-- zvok trobent).. Chris DeBode-ju. WTF!? Ja kot mentor je bil totalni crap, kot umetniški direktor Fotopuba pa je bil legenda! Showman, hud organizator, improvizator, govorec.. živo si ga predstavljam na kakem večernem TV showu. Res obvlada.

Svoje razočaranje sem mentorju razkril tudi na 4 oči, on pa me je "potolažil", da drugo leto ne bo več mentor, saj se bo posvetil samo vodenju festivala.. no, super in škoda:)

Po večdnevnem tavanju in monologih za izbiro primerne teme, sem se odločil, da grem na pošto. Narediti zgodbo o poštarju. Od zgodnjega jutra, do popoldanske pivičke. Klasika? Mogoče..

Hotel sem narediti zgodbo o navadnem poštarju. Potem sem spoznal Manuela.

MANUEL

















To je extended verzija tistega kar ste vidli na sobotni projekciji v LokalPatriotu.. Na zalogi je še ogromno dobrih fotk, ki bi verjetno vsaka zase dobro zgledala, v seriji pa nimajo veze. No, dosti takih je že tukaj vmes, vem:)
Zanimivo je tudi kako bi lahko iz skupine fotk sestavil več različnih zgodb. Kako bi lahko Manuela predstavil na 10 načinov,.. kot samotarja, kot veselega poštarja ki ga imajo vsi radi, kot zaskrbljenega moža, kot __________ (izberi sam). Mogoče v prihodnosti nardim ta poskus in sestavim 3 različne zgodbe iz iste serije fotk. To bi znala bit koristna domača naloga.
Ajaaaa, Manuel je prava LEGENDA! Res.. Cela vas ga pozna, hudo zanimivo življensko zgodbo, 1000000% pozitivec, faca! Manuel printe in DVD s fotkami dobiš.. po pošti!:P

10 comments:

Anonymous said...

Se strinjam, da bi res od mentorja moral imeti več. Saj se da raziskovati stvari po svoje, ampak je korist, da dobiš nekako nasvet na 4 oči boljši.

world :: within said...

Že letos me je mikal, da se vam prdružm, might just do it next year :) Atmosfera more bit res super..

. said...

za moje vatle...odlično...

mankica said...

Nekatere izmed te serije fotke so resnično odlične! close-upi in perspektiva od zgoraj/spodaj nora. pohvale!
Kar pa se tiče fotopuba... sem bila lani, letos mi na žalost ni zneslo, ker sem bila ravno tisti čas v Londonu. A kakorkoli že.
Lani je bil moj mentor prav tako Chris in morda le ni ni bil tako pod pritiskom kot umetniški direktor, ker se nam je full posvetil. vem, da je folk še od drugih mentorjev prihajal k njemu po nasvete in se poglobil v slike pd vsakega... Meni je zelo pomagal z drugačnim dojemanjem fotografije in mi prikazal drugo stran pogleda na fotkanje. In po začetnem malo zmedenem fotkanju in iskanju praveperspektive na mojo temo, sem na koncu presenetila tudi sama sebe.
ja, se pa strinjam s tabo, da so njegove fotke res wau. :)

Matjaž Očko said...

tale zgodba je pa super... zelo raznolika, pestra, polna emocij, tehnično izvrstna... bravo

Anonymous said...

Vse pohvale! Prav začutiš lahko poštarja, res fenomenalno. :)

Dragan Zlatanovic said...

@uros - true! no sej pravim... verjetno bi Chris lahko bil odličen mentor, ampak ga je vloga kreativnega vodje dobesedno preveč okupirala..

@world :: within - go for it! ne bo ti žal;)

@iztok - thank you!

@mankica - tnxxx.. se pa popolnoma strinjam glede Chrisa.. sej mislim, da nisem nič slabega povedal,.. pač, preprosto ni imel časa. Drugače verjamem, da bi nas lahko dosti naučil.. mogoče mu kakšen mail napišem, da malo nadoknadiva!:))
drugo leto pa se vidimo, ne?

@matjaž - hvala.. potrudi se da gremo drugo leto skupaj.. res bi bilo super ko bi se lahko za 1 teden srečali vsi "e-frendi" na enkrat! pa še full novega zagona dobiš.. boljše ko grški otoki!! hehe..

@tamara - ja hvala lepa.. me veseli da ti je všeč:)

Anonymous said...

potem nisi šu na cliote hehe.
super. manuel mi deluje tako kot si ga opisal, in to mislim da je bistvo.
kadri so super, kompozicija tud.
bravo!

Anonymous said...

ciao,
A relly well done reportage.
I like your style
Ciao
Luca

Anonymous said...

Merci facteur. Mais s'il vous plait ne m'apportez plus de factures !!! ;o))))